War And Remembrance vzw

War And Remembrance vzw biedt een waaier van activiteiten omtrent militaire geschiedenis en heemkunde. Gezien onze thuisbasis het 
Menin Road Museum is, komt het thema Eerste Wereldoorlog natuurlijk uitgebreid aan bod, maar onze enthousiaste vrijwilligers doen 
er alles aan om ook de andere periodes van onze geschiedenis niet uit het oog te verliezen. 

Iedereen is steeds welkom op onze activiteiten. Wie echter lid wordt van de vzw krijgt tal van voordelen.

Ierland

Zomerreis 2018 - Ierland

De geschiedenis van Ierland is zonder twijfel één van de meest boeiende geschiedenissen die een land kan kennen. Maar de Ierse geschiedenis is er ook eentje die met bloed werd geschreven. Talrijke veldslagen en belegeringen kenmerken niet alleen de Middeleeuwen maar ook de periode na de Tweede Wereldoorlog. Een bezoek aan Ierland brengt je echter meteen in andere sferen: de overweldigende natuur, het adembenemende landschap, de onovertroffen Ierse gastvrijheid en de enorme liefde voor het eigen erfgoed maakt van Ierland een schitterende bestemming. Deze zomer laat War And Remembrance vzw je alvast even proeven van het Emerald Isle.

Programma

Zaterdag 11 augustus 2018

We vertrekken in de vroege morgen vanuit Kortrijk (parking Syntra West om 6u). Opstappen kan ook op de carpoolparking van Loppem (6u30) of de carpoolparking achter het Bakkerijmuseum in Veurne (7u). Vervolgens rijden we naar Coquelles om er Le Shuttle door de Eurotunnel te nemen. Eenmaal op Britse bodem rijden we via de autosnelwegen naar Noord-Wales. Onderweg houden we halt voor een facultatieve lunch in een wegrestaurant.

 

Ons eerste en enige bezoek vandaag wordt het kasteel van Conwy, één van de burchten die door de Engelse koning Edward I werden gebouwd om de opstandige Welshmen in Snowdonia te omsingelen. Daarna verder naar het Waterloo Hotel*** te Betws-y-Coed voor avondmaal en overnachting.
Zondag 12 augustus 2018

Na het heerlijke Welshe ontbijt rijden we naar het eilandje Anglesey voor een bezoek aan één van die andere imposante burchten van Edward I: Beaumaris Castle. Vervolgens rijden we naar Holyhead om er in te schepen op de ferry naar Dublin. Facultatieve lunch aan boord van de ferry van Stena Lines. Eenmaal in Ierland gearriveerd, rijden we naar Mullingar. De stad is gekend als geboorteplek van Maurice Dease, de 1ste VC-winnaar uit WO I.

 

Avondmaal en logies in het Bloomfield House hotel****.
Maandag 13 augustus 2018

Na het ontbijt in ons hotel vertrekken we voor een rustige dag in de schitterende natuur van Ierland. We rijden naar Kildare voor een bezoek aan The Curragh, een voormalige legerbasis die werd uitgebouwd tot een heel interessant museum. We krijgen er het verhaal van de Ierse militaire geschiedenis voorgeschoteld aan de hand van uniformen, wapens en voertuigen. Op het domein zijn bijvoorbeeld heel wat tanks te bezichtigen. We voorzien een picknick op de autocar als lunch en rijden intussen doorheen de schitterende natuur van de Wicklow Mountains. Dit natuurgebied ten zuiden van Dublin is zonder meer één van de mooiste regio’s van Ierland. We brengen ook een bezoek aan Glendalough, een historisch dorp waar nog originele Round Towers (zoals er ook eentje werd gebouwd in het Ierse Vredespark van Mesen) te bezichtigen zijn. Daarna terug naar Mullingar.

 

Avondmaal en logies in het Bloomfield House hotel****.
Dinsdag 14 augustus 2018

Vandaag brengen we eerst een bezoek aan de prehistorie: we gaan immers op bezoek in Newgrange, de meest gekende prehistorische grafkamers van Ierland. En ja, er is ook hier een link met het Ierse Vredespark van Mesen. Daarna verder naar het gezellige stadje Drogheda. Facultatieve lunch.

 

Na de lunch brengen we een uitgebreid bezoek aan de slagveld van de Battle of the Boyne. Deze historische veldslag blijft tot op vandaag de harten beroeren van alle Ieren. We brengen een bezoek aan het museum, maar trekken uiteraard ook naar het slagveld zelf voor een korte wandeling. Op de terugweg naar Mullingar houden we kort een fotostop aan de Monastic Site van Kells, beroemd omdat daar het Book of Kells werd vervaardigd.

 

Avondmaal en logies in het Bloomfield House hotel****.
Woensdag 15 augustus 2018

Vandaag staat de Ierse hoofdstad op het programma. Het is uiteraard onmogelijk om Dublin op één dag te bezoeken, maar wij zullen ons vandaag beperken tot het verhaal van de beruchte Paasopstand. We bezichtigen de belangrijkste sites die gelinkt zijn aan het verhaal van de Paasopstand en gaan lunch in The Brazen Head, een historische pub die heerlijke hedendaagse gerechten voorschotelt.

 

Na de middag brengen we een bezoek aan Trinity College en voorzien we wat vrije tijd om door de lieflijke straatjes van Temple Bar te kuieren. Je vindt er ongetwijfeld wel een pub waar live muziek wordt gespeeld en een stevige Ierse pint kunt pakken. Daarna terug naar Mullingar.

 

Avondmaal en logies in het Bloomfield House hotel****.
Donderdag 16 augustus 2018

Na het ontbijt trekken we naar de historische kloostersite van Clonmacnoise. De indrukwekkende ruïnes vertellen het verhaal van het typische Keltische Christendom. We vinden er ook enkele prachtige Keltische kruisen. Daarna verder naar Aughrim voor een bezoek aan het Battle of Aughrim Interpretative Centre. De Slag bij Aughrim was de beslissende slag in de Williamite War (oftewel het einde van de Jacobitische Opstanden in Ierland). Het bezoekerscentrum brengt deze bloedige slag schitterend in beeld. Vervolgens rijden we naar Athlone. Facultatieve lunch.

 

Na de middag maken we een geleide wandeling door de stad en brengen we een bezoek aan Athlone Castle, waar we in een 3D-spektakel het Beleg van Athlone tijdens de Jacobitische Oorlogen herbeleven. Terug naar Mullingar.

 

Avondmaal en logies in het Bloomfield House hotel****.
Vrijdag 17 augustus 2018

Vandaag trekken we naar Limerick, een historische stadje in het gelijknamige graafschap. Een stad vol poëzie, maar ook met een boeiend militair verleden. We brengen dit keer geen bezoek aan het plaatselijke kasteel, maar maken een interessante wandeling doorheen de stad. Als lunch voorzien we een picknick op de autocar.

 

Na de middag brengen we een bezoek aan Cashel. Eerst bezoeken we het Cashel Folk Museum en vervolgens klimmen we naar de Rock of Cashel, een indrukwekkende burcht. In het Cashel Folk Museum vinden we het enige museum waar zowel het verhaal van de Paasopstand als het verhaal van de Civil War wordt gebracht. Rock of Cashel is dan weer de plek waar volgens de overlevering St-Patrick de Ieren tot het christendom bekeerde. De site speelde een rol in alle belangrijke conflicten van Ierland en werd meermaals belegerd en veroverd.

 

Terug naar Mullingar. Avondmaal en logies in het Bloomfield House hotel****.
Zaterdag 18 augustus 2018

Geen enkel bezoek aan Ierland is compleet zonder een bezoek aan de beroemde Guinnessbrouwerij. Voor we Ierland verlaten, trekken we dus eerst nog even naar Dublin om de Guinness Storehouse te bezoeken. We komen er alles te weten over het brouwproces en mogen uiteraard ook eens proeven van Ierlands meest gekende bier. Facultatieve lunch in Dublin.

 

Na de middag rijden we naar de haven om er in te schepen op de ferry naar Holyhead. Eenmaal in Wales rijden we naar Snowdonia.

 

Avondmaal en logies in het Waterloo Hotel*** te Betws-y-Coed.
Zondag 19 augustus 2018
Na het laatste ontbijt op Welshe bodem rijden we terug naar Folkestone om er met Le Shuttle door de Eurotunnel te rijden. Onderweg houden we halt in een wegrestaurant voor het middagmaal. We voorzien ook de nodige sanitaire stops. De thuiskomst is voorzien omstreeks 21u30 in Kortrijk.

Praktisch

Prijs

Voor deze unieke reis betaalt u € 1.635 p.p.

 

In deze prijs is inbegrepen:

 1. vervoer met luxeautocar en ervaren chauffeur
 2. overnachtingen in de vermelde hotels
 3. alle ontbijten en avondmalen in de hotels
 4. lunchpakket op 13 en 17 augustus 
 5. lichte lunch in The Brazen Head op 15 augustus
 6. Nederlandstalige reisleiding door Wouter Feys
 7. plaatselijke gidsen waar nodig
 8. alle vermelde inkomgelden

 

In de prijs is niet inbegrepen:

 1. toeslag single: € 268 p.p.
 2. reis en bijstand en annuleringsverzekering: € 115 p.p.
 3. dranken aan tafel
 4. persoonlijke uitgaven

 

Deze reis wordt uitgevoerd i.s.m. De Buck Travel.

Het verblijfshotel

Het Bloomfield House hotel is een schitterend 4-sterren hotel, gelegen aan Lough Ennell. Het hotel biedt alle nodige comfort voor een fantastisch verblijf: ruime kamers, een lekkere keuken, een gezellige bar en vriendelijk personeel. Er is ook een zwembad en u kunt zelfs gebruik maken van de wellnessfaciliteiten.

Inschrijven

Inschrijven doet u via onze website www.warandremembrance.eu (doorklikken naar inschrijven). Graag inschrijven voor 1 maart 2018.

 

Uw inschrijving is echter pas definitief na overschrijving van het voorschot van € 250 per persoon op het rekeningnummer BE26 7380 3817 0229 (BIC  KREDBEBB) van War And Remembrance vzw. Gelieve te vermelden “Reis Ierland 2018” en de namen van de deelnemers.

 

Het volledige bedrag dient te worden betaald voor afreis en ten laatste op 21 juli 2018.