War And Remembrance vzw

War And Remembrance vzw biedt een waaier van activiteiten omtrent militaire geschiedenis en heemkunde. Gezien onze thuisbasis het 
Menin Road Museum is, komt het thema Eerste Wereldoorlog natuurlijk uitgebreid aan bod, maar onze enthousiaste vrijwilligers doen 
er alles aan om ook de andere periodes van onze geschiedenis niet uit het oog te verliezen. 

Iedereen is steeds welkom op onze activiteiten. Wie echter lid wordt van de vzw krijgt tal van voordelen.

Niet omkijken, Camille!

Inhoud

Camille Tiersen was 12 jaar oud toen hij met zijn familie naar Frankrijk vluchtte. Hij vertelde veel over de Grote Oorlog en het was enkel op vraag van zijn zoon dat hij op 79-jarige leeftijd zijn verhaal neerschreef op amper 12 blaadjes papier. Camille Tiersen had zijn verhaal opgesteld als een soort proces-verbaal, maar tussen de lijnen door kan je lezen hoeveel verdriet er toen was bij het vluchten. Zijn kleindochter Ingrid Tiersen besloot aan de hand van het neergeschreven verhaal de volledige tocht van haar grootvader over te doen en daarover een blog te schrijven. Door deze blog maakten Ingrid en lerares Maaike Monkerhey met elkaar kennis en besloten ze het hele reisverhaal neer te pennen.


Dit unieke relaas werd vervolgens door Maaike verwerkt in het boek ‘Niet omkijken, Camille’. Maaike vertelt hoe het boek ontstaan is, geeft achtergrondinfo over de familie Tiersen en andere personages uit het boek, info over de streek van toen, hoe de mensen van Wijtschate reageerden op het verloop van de Grote Oorlog en vooral hoe kinderen dit hele gebeuren ondergingen. In vergelijking met andere dagboeken (Virginie Loveling, Max Deauville, Pastoor Van Walleghem) wordt de Grote Oorlog vanuit een heel ander oogpunt bekeken.

Praktisch

Wanneer?

> dinsdag 13 maart 2017

 

Waar?

> Menin Road Museum, Meenseweg 470 te Zillebeke (Ieper)

 

Prijs

> leden WAR vzw: € 10 p.p.

> niet-leden: € 15 p.p.

Omtrent de voordrachtgever

Maaike Monkerhey (38) is sedert 2000 onderwijzeres in het 6de leerjaar van de basisschool SFI in Poperinge.  Binnen de klasmuren kon ze haar passie van verhalen vertellen en schrijven waarmaken. Haar leerlingen waren het ideale publiek om haar ‘geschiedenislessen’ te smaken. Maar het bleef niet bij vertellen, boeken schrijven werd de nieuwe uitdaging.