War And Remembrance vzw

War And Remembrance vzw biedt een waaier van activiteiten omtrent militaire geschiedenis en heemkunde. Gezien onze thuisbasis het 
Menin Road Museum is, komt het thema Eerste Wereldoorlog natuurlijk uitgebreid aan bod, maar onze enthousiaste vrijwilligers doen 
er alles aan om ook de andere periodes van onze geschiedenis niet uit het oog te verliezen. 

Iedereen is steeds welkom op onze activiteiten. Wie echter lid wordt van de vzw krijgt tal van voordelen.

Slagen bij Guinnegate

Inhoud

In diverse WARtalen werden (en worden) de oorlogen van Guinnegate (1497 – 1513 – 1537) en de vernietiging van Thérouanne (1553) uit de doeken gedaan. Zoals de traditie wil gaan we nu ook een bezoek brengen te velde.

 

We starten om 8u aan het Menin Road Museum in Ieper en rijden richting Thérouanne. Dit nu geheel landelijke en ietwat vervallen dorpje herbergt een piepklein museumpje dat het verhaal vertelt van de diverse belegeringen tot en met de totale vernietiging door keizer Karel V in 1553. De eens zo trotse bisschopsstad Terwaan werd letterlijk met de grond gelijk gemaakt. We vertrekken voor een wandeling van ongeveer 3,5 km naar Enguingatte (het vroegere Guinnegate) om onderweg het verloop van de drie veldslagen op het terrein te vernemen. Heden zijn er geen relicten noch monumenten te zien die herinneren aan de drie slagen (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de drie slagen bij Cassel). In Enguingatte worden we opgewacht door de autocar die ons naar Bomy brengt waar de wapenstilstand van 1537 werd getekend. Het gaat richting Thérouanne en Clarques waar we nog de plaatsen kunnen zien waarop de keizerlijke artillerie stond die Thérouanne dag en nacht beschoot.

 

In St. Omer gaan we aan tafel in een pittoreske brasserie om nadien begeleid te worden in de stad, in de befaamde kathedraal (waar nog kunstwerken van de vernielde abdij van Thérouanne te zien zijn) en in ‘Le Prison’ van de Kasteelmotte. We verlaten St.Omer richting Ieper, maar maken nog een pitstop in het gekende Cassel. We streven ernaar om omstreeks 19u terug aan het Menin Road Museum te Ieper  te zijn.

Praktisch

Wanneer?

> zaterdag 19 mei van 8u tot circa 19u

 

Waar?

> opstappen kan aan het Menin Road Museum om 8u

 

Wie?

> reisleiding in handen van Wim Decuyper

> plaatselijke gidsen in St-Omer

 

Prijs

> leden WAR vzw: € 70 p.p.

> niet-leden: € 80 p.p.

 

In de prijs is inbegrepen:

> vervoer met luxeautocar

> Nederlandstalige reisleiding door Wim Decuyper en plaatselijke gidsen

> driegangenmenu met aperitief en 1 consumptie bij de maaltijd