War And Remembrance vzw

War And Remembrance vzw biedt een waaier van activiteiten omtrent militaire geschiedenis en heemkunde. Gezien onze thuisbasis het 
Menin Road Museum is, komt het thema Eerste Wereldoorlog natuurlijk uitgebreid aan bod, maar onze enthousiaste vrijwilligers doen 
er alles aan om ook de andere periodes van onze geschiedenis niet uit het oog te verliezen. 

Iedereen is steeds welkom op onze activiteiten. Wie echter lid wordt van de vzw krijgt tal van voordelen.

WO I aan de Leie

Inhoud

We starten het verhaal bij Gil Bossuyt thuis om 9u30. Onze gids van dienst  toont aan de hand van voorstelling van foto’s en stadsgezichten hoe het landelijke leven plots verstoord werd door de oorlogsdreiging, hoe Duitse Ulanen als voorbode van de grote Duitse troepenmacht de streek doorkruisten en hoe de Leiestreek 4 jaar lang bezet bleef. De Duitse troepen installeerden zich en legden in functie van de strijd aan het Ieperfront talrijke munitiedepots en vliegvelden aan, ook werden er meerdere bunkers gebouwd. Bekende namen zoals Hermann Göring, Manfred von Richthofen, Roland Garros en Winston Churchill kwamen in onze streek terecht.

 

Daarna gaan we met de fiets op stap in het spoor van deze markante figuren en worden getrakteerd op vele luchtfoto’s, anekdotes en bijzondere gebeurtenissen. De fietstocht is ongeveer 20 km lang, maar ergens halverwege is er een lunch in een leuke horecazaak op het parcours. Het einde is omstreeks 16u30. We voorzien ook een blauwe hemel en een stralende zon.

Praktisch

Wanneer?

> zaterdag 16 juni van 9u30 tot circa 16u30

 

Waar?

> afspraak bij Gil Bossuyt (Meierie 20 te Desselgem) om 9u30

 

Prijs

> leden WAR vzw: € 45 p.p. (lunch inbegrepen)

> niet-leden: € 55 p.p. (lunch inbegrepen)

 

Iedere deelnemer kan zijn fiets meebrengen, maar we kunnen ook zorgen dat er een fiets gehuurd en ter plaatse gebracht kan worden. Voor een gewone stadsfiets betaal je € 10 huur en voor een elektrische fiets (als je er ervaring mee hebt) € 25.

Omtrent de gids

Gil Bossuyt heeft een jarenlange passie voor het Wereldoorlog 1 gebeuren. Na talloze verkenningen en opzoekingswerk besloot Gil om een eigen organisatie op te zetten: Frontaal! Als Battlefield Guide wil hij geen platgetreden paden en plaatsen bezoeken en laat hij de gekende musea links liggen. Gil heeft zelf uniek bewerkt fotomateriaal verzameld en met de hulp van hedendaagse media kan hij ons perfect de plaatsen tonen waar de loopgraven waren en wie waar zat. Hij neemt ons mee naar onbekende unieke plekken ergens ‘te velde’. Op de tochten worden onverwachte zijsprongen gemaakt en worden verhalen en anekdotes bovengehaald.